1. Bilježite- Uvijek uz sebe nosajte blokić ili jednostavno koristite bilješke na mobitelu, jer često nam sine neka ideja koju kasnije kada se sjetimo da je zabilježimo više nije "dostupna", a inspiraciju možemo pronaći i na najneočekivanijim mjestima i momentima. Prosječna osoba ima oko 50.000 misli u toku dana, bar nekoliko od tih 50.000 mora biti kreativno, nemojte ih zaboraviti zabilježiti.

2. Uradite nešto potpuno novo- promjenite svoje rutine. Prema istraživanja dio mozga koji je povezan sa kreativnošću 'voli' da sa vremena na vrijeme uradimo nešto novo, krenemo novim putem do posla, savladamo novu vještinnu ili počnemo sa novim hobijem.

3. Izvori kreativnosti su svuda oko nas- ako osjetite kreativni zastoj- ne očajavajte; umjesto toga pogledajte novi film,inspirativne fotografije, okružite se novim ljudima, preslušajte neki novi album- sve to može nas podstaći na nove ideje jer utiče na širenje vidika i na kraju krajeva na kreativnost.

4. Odvojite vrijeme samo za sebe- kada čovjek zaboravi koji su mu ciljevi u životu ili kada se diskonektuje od svoje nutrine, kreativna blokada slijeduje. Zato nemojte da vam je teško izdvojiti jedan sat dnevno, jedan dan sedmično ili koliko god vam obaveze dozvoljavaju da se posvetite samo sebi. "Izvedite" se na kafu, otiđite sami u prirodu, u šetnju, radite nešto što se voljeli raditi kada ste bili mlađi, nešto što vas je uveseljavalo ili šta god vam je potrebno da se 'vratite sebi'.

5. Putujte- studije pokazuju jaku korelaciju između putovanja i kreativnosti! Kroz putovanje upoznajemo nove ljude, običaje, kulture, što mozgu pomaže da stvara nove konekcije i sinapse.6. Izađite iz svoje zone komfora- nekada jednostavno ne vidimo šumu od drveta, ali ako se odlučimo promjeniti ugao gledanja na stvari, pokrenuti se izvan naših granica i proširiti vidike to će defintivno uticati i na kreativnost.

7. Spavajte dovoljno- naučno je dokazano da isprekidane REM faze sna mogu usporiti moždanu funkciju. Zbog ovog se često dešava da ljudi koji su hronično umorni moraju pročitati najjednostavniju rečenicu po nekoliko puta da bi je shvatili. Ovo može biti ključno za kreativnost te za generisanje i pamćenje novih ideja. 

8. Opuštajte se redovno- životni tempo i dnevne obaveze znaju postati hektične i dok ste rekli ters, već ste preplavljeni umorom, negativom, a stres itekako utiče na kreativnost. Svako ima svoj način da se opusti; nekome su to video igrice, fizička aktivnost, nekome je odazak u prirodu, joga i meditacija, šta god da je- nemojte se zaboraviti opuštati :)

9. Promjenite radno okruženje- ako radite od kuće ili iz svoje kancelarije, promjenite nešto u enterijeru- ofarbajte zidove drugačijim bojama, ukrasite sto nekim novim detaljima ili jednostavno postanite dio coworking prostora kakav je tershouse i kreativnih naleta vam neće nedostajati jer svaki dan ste u prilici čuti nove priče.

10. Manje planiranja, više spontanosti- imati jasnu strukturu u svemu što radimo je jako bitno i utiče na efikasnost, uspješnost i produktivnost. Međutim, ako vam je isplanirana baš svaka minuta možete itekako da ograničite svoje kreativne nalete i misli. Naredni put pokušajte bez mnogo planiranja jednostavno krenuti raditi na nekom zadatku i projektu vođeni intuicijom. 

11. Igre asocijacija- slobodna asocijacija će vam pomoći da promjenite smjer misli. Ovo možete vježbati na razne načine, npr. otvorite knjigu i sa prve stranice koja vam se otvori izaberite 5 riječi koje ćete zapisati. Nakon toga pokušajte povezati te riječi sa trenutnom situacijom u životu ili trenutnim projektom na kojem radite. Ostat ćete iznenađeni koliko neočekivanih ideja se može izroditi iz ove metode.