Počeci coworkinga se vežu za čovjeka po imenu Brad Neuberg godinu 2005. i grad San Francisco. Od tada je koncept coworking mnogo evoluirao i napredovao, a danas možemo coworking opisati kao samostalni rad u zajednici. 

Brad Neuberg je softwarski inžinjer i humanista koji je 2005. osnovao prvi coworking prostor nazvan "San Francisco Coworking Space". Prema riječima Neuberga ideja je nastala iz potrebe da ograniči svoje radno vrijeme koje je počinjalo u kasno poslijepodne i trajalo cijelu noć, što nije bilo zdravo a istovremeno je žudio za zdravom zajednicom ljudi koji bi se međusobno podržavali i inspirisali. Tada je shvatio da želi kombinirati najbolje aspekte samostalnog rada (čitaj: sloboda i nezavisnost) uz najbolji aspekt rada za kompanije (čitaj: struktura i zajednica) i tako je nastao prvi coworking prostor. Na početku je Bradov coworking prostor bio dio feminističke zadruge "Spiral Muse", da bi nakon godine dana preselio u "Hat Factory"- prvi samostalni full-time coworking prostora.Vrlo brzo nakon SAD-a, talas revolucionarnog koncepta se širi i po Evropi, a naročito po Velikoj Britaniji i Njemačkoj. 

Iako se Brad Neuberg smatra osnivačem ovog revolucionarnog koncepta rada, istina je da je negdje sredinom devedesetih začet predak coworkinga- to je bila hacker baza nazvana "C baza" u Berlinu. Smatra se da je termin 'coworking' prvi put upotrijebio Bernie DeKoven, američki dizajner igrica, 1999. godine a tim terminom je opisao zajednički rad podržan kompjuterima i novim tehnologijama. Iste godine je u New Yorku osnovan "42 West 24" prostor koji je sadržavao fleksibilne stolove za timove i pojedinačne osobe, ali nije bio centriran oko ključnog aspekta današnjih coworking prostora- zajednice.
Na svijetu trenutno postoji veliki broj coworking prostora, uključujući velike franšize. Velike kompanije poput Impact Huba, WeWorka i Industriousa drže monopol nad globalnim tržištem, ali je svaki godine sve veći broj nezavisnih biznisa. Coworking je brzorastuća industrija, te se očekuje da će do 2024. godine na svijetu postojati oko 40.000 coworking prostora. 

Za detaljan timeline historije coworking prostora kliknite ovdje