Po definiciji startup je mlada kompanija osnovana od strane jednog ili više poduzetnika sa ciljem razvijanja jedinstvenog proizvoda ili usluge. Za uspješan startup većina startup poduzetnika će vam reći da su vam potrebna tri elementa: kvalitetan tim, proizvod koji klijenti zaista trebaju te da potrošite što je manje moguće novca. Veliki broj startupa koji propadnu, propadaju zbog neispunjavanja jednog od ova tri elementa.

Sa druge strane - puno je razloga za pokretanje startupa. Nekome je razlog novac ili želja da napravi neku promjenu, a drugima da pruže pomoć neke vrste. Steve Jobs je pokrenuo Apple zbog želje da napravi personalni računar, a Jeff Bezos je htio pokrenuti prodavnicu koja bi prodavala različite stvari, i danas Amazon zaista jeste mjesto na kojem sve možete naći. Kao što možete vidjeti najpoznatiji pokretači startupa nisu pokretali iste u želji za novcem, barem ne direktno, nego u želji da zajednici pruže nešto drugačije i bolje od postojećeg. Ono što su svakako imali jeste predanost, disciplinu i plan.


Kažu da pokrenuti startup, ili neki biznis uopćeno nije za ljude, narodski rečeno, slabog srca. Dakle, ono s čime trebati računati jeste da bez hrabrosti i rizika ne možete ući u ovakve projekte. Dakle, ukoliko niste mentalno spremni potencijalno sve izgubiti ukoliko startup ne krene putem kojim ste planirali da će ići, onda i ne ulazite u isti. S druge strane ne postoji ništa u životu što donosi neku satisfkaciju ili beneficiju a što ne uključuje rizikovanje. Prema Merriam-Webster rječniku “poduzetnik je osoba koja organizuje, upravlja i preuzima rizike poslovanja ili poduzeća”.

 

Još jedan od savjeta iskusnih poduzetnika jeste da se držite struke koja vam je poznata. Počnite od stvari o kojima već dosta znate, lakše ćete naći propuste u polju o kojem nešto znate nego da se upuštate u potpuno nepoznate vode. Na ovaj način možete iskoristiti svoja znanja, vještine i strasti do maksimuma.

 

Prema stranici Startup Grind bitno je:

 

1.     Imati dobar kratkoročni biznis plan u kojem je sažeto šta želite tačno postići i kako

ćete to postići, dok su dugoročni planovi dosta fleksibilniji ali opet moraju sadržavati

jasne ciljeve

2.     Što prije krenite sa umrežavanjem - dobar početak su mreže poput LinkedIna, na

kojima se brzo možete uvezati sa stručnjacima koji su relevantni za vaš startup

3.     Budite korak ispred drugih - mnogo kompanija propadne jer se odupiru neizostavnom

prilagođavanju koje je neophodno kada se trendovi na tržištima mijenjaju

4.     Zadržite balans između posla i privatnog života- ovdje se nema šta mnogo reći, svako

treba otkriti način za sebe kako ovo izvesti. 

Prema mišljenju mladog Shahriyar Mohammadija koji je pokretač Goody startup-a bitno je napraviti proizvod koji je jednostavan za razumjeti i razviti ga kada dođe pravo vrijeme. On smatra da za lansiranje uspješnog proizvoda nije potrebno koristiti zadnja tehnološka otkrića nego je bitnija strastvenost i da dijelite svoju ideju sa drugima, bez straha da će vam je drugi ukrasti, jer je feedback drugih iskusnih poduzetnika od nemjerljive bitnosti. Prema Shahriyarevom iskustvu vođenje uspješnog startupa je daleko komplikovanije nego imati dobru ideju, jer kako on tvrdi: “Šanse da imate ideju koju niko nikada nije imao prije vas su ravne nuli.”