Savjeti za intervjue na daljinu koje ćete pročitati u nastavku se možda čine logičnim ali mnoge osobe koje vode intervjue tvrde da kandidati često budu nespremni. Pa hajdemo vidjeti na šta bi trebao/la obratiti pažnju u toku narednog online intervjua za posao?

Prije samog intervjua pobrinite se da u toku komunikacije sa potencijalnim poslodavcem preko e-maila djelujete poslovno ali istovremeno zadržite topao ton. Ostanite fleksibilni kada budete dogovarali termin intervjua kao i kanal komunikacije putem kojeg će se održati intervju. 

Ukoliko možete saznajte unaprijed koliko će vas osoba intervjuisati i koliko ćete imati vremena na raspolaganju, jer će vam biti lakše da se vremenski orijentišete a i nećete izgledati iznenađeno kada shvatite da će vas intervjuisati nekoliko osoba. Osjećat ćete se bolje i spremnije s obzirom da ćete eliminisati faktor iznenađenja barem u vezi tog elementa i trema će biti manja. Ukoliko želite biti baš spremni ne bi bilo loše da saznte imena osoba koje će vas intervjuisati kako biste potencijalno saznali nešto o njima i iz tog ugla prilagodili priču i svoju prezentaciju.

 

Prije početka intervjua odvojite vrijeme za probu tona i videa, ali to bi se trebalo podrazumijevati jer priprema je ključ. Budite spremni na pitanja koja se tiču emocionalne inteligencije, i koja će sigurno biti baza za procjenu vas kao kandidata. Emocionalna inteligencija (EQ) je prema istraživanjima bitniji faktor za uspjeh na radnom mjestu nego opći kvocijent inteligencije ili IQ.


U vremenima kao što je pandemija korona virusa gdje je svaki korak i plan bio popraćen neizvjesnošću, zadnje dvije godine smo izoštrili emocionalnu inteligenciju i njene kapacitete doveli do maksimuma jer osluškivanje potreba drugih i podrška je bila baza za svakodnevni život i nikada nije bila bitnija. EQ po definiciji je ljudski potencijal da se povezujemo sa drugim ljudima, sposobnost empatije, vladanje složenim situcijama sa lakoćom. U toku virtuelnog intervjua jako je teško procjeniti kvalitete vezane za EQ ali neka od pitanja koja će provjeriti vaš EQ bi se odnosila npr. na kako reagujete na kritiku; kako se snalazite u konfliktnim situacijama, itd. Više o značaju EQ pročitajte ovdje.


Usko vezano za  EQ su soft skills-i koji su jednako bitbni za sveukupni uspjeh na intervjuu, a o njima smo već ranije pisali blog tekst. ·  


Provjerite konekciju i nemojte intervju voditi sa telefona, ni iz kafea nego izaberite mirno mjesto gdje nećete biti ometeni. Započnite online intervju sa osmijehom koji otkriva da vam je drago što sudjelujete u intervjuu. Prema istraživanjima prvi utisak se stiše u toku prve 3 sekunde i ne podcjenjute njegovu moć. Dakle šanse da će osoba koja vas intervjuiše steći već prvi dojam o vama prije nego što bilo šta stignete reći su jako velike. 
Ono što je također bitno kada govorimo o online intervjuima jeste i vaše vizuelno predstavljanje; business casual je uvijek provjerena opcija (šo se tiče gornje odjevne kombinacije), a dole može biti i trenerka ili pidžama - no one will know ;) Koliko je bitno ono kako vi izgledate toliko je bitna i podloga koja će biti iza vas. Google Meet i Zoom podržavaju virtual backgrounds što je zgodna opcija ukoliko vam je neadekvatan prostor u kojem se nalazite. Istraživanja pokazuju da poslodavci preferiraju virtuelne pozadine koje simuliraju kancelariju naspram planina, plaža i slično, a svakako vam je to zgodniji izbor od toga da raspremate sobu i ciljate pristojan kutak vaše prostorije.


Ono što se uvijek preporučuje kandidatima jeste da se pripreme za intervju u smislu da pored obaveznog istraživanja o firmi također postave i koje pitanje poslodavcu, tako ćete zasigurno djelovati spremnije.


Vježbajte svoj glas i ton prije samog početka intervjua- želite zvučati pouzdano, samouvjereno, i ulijevati povjerenje. Budite samosvjesni ali i dalje skromni- jako je tanka granica između samopouzdanja i arogancije a to je linija koju sigurno ne želite preći u toku intervjua za posao. Bitno je biti svjestan sebe, svojih vrijednosti, koliko i kako možete doprinijeti novom poslodavcu i budućem timu ali pri tome morate ostati čvrsto s obje noge na zemlji jer niko ne želi uposliti nadobudnog radnika kojem se ne može uputiti kritika ili sugestija bilo koje vrste. Ne koristite u toku intervjua rečenice poput ’Znam da moje vještine mogu doprinjeti vašem timu…’ nego rađe formulacije poput ’bilo bi mi drago ako biste mi pružili priliku da doprinesem vašem timu’ itd. Kako kažu ’devil’s in the details’. A još jedan mali savjet jeste da na kliše pitanja ne odgovarate prikrivenom hvalom u stilu ‘koje su vaše najveće mane?’-’ kažu da se ne znam opustiti i da radim previše’’ jer su velike šanse da ćete biti procjenjeni baš onako kako ne želite.


Obratite pažnju na to kako se ponašate u vanrednim okolnostima poput zvona na vratima ili psa iz komšiluka koji laje. U ovakvim momentima poslodavac ima priliku vidjeti i čuti kako se ponašate u toku vanrednih scenarija i kako funkcionišete pod pritiskom, stoga mudro i oprezno jer ovo može prevagnuti nad vašim Harvard kursevima itd.


Većina komnuikcije pogotovu ako pričate sa iskusnom osobom krije se govoru tijela i u mikroekspresijama- ukoliko one nisu u skladu sa onim što pričate, bacite pola truda u vodu jer većina naših tendencija ili stvari koje pokušamo prikriti izaći će na vidjelo na načine koji su tako reći izvan naše kontrole. Idealno 24h nakon intervjua pošaljite e-mail u kojem se zahvaljujete na izdvojenom vremenu, ne samo da ćete ovim potezom pokazati da cijenite njihovo vrijeme nego ćete dobiti i priliku da ostavite još jedan dobar dojam. Ovo je odlična prilika da se vratite suptilno možda na nešto što ste htjeli spomenuti a niste. 


Ukratko to bi bilo to, želimo vam puno sreće na narednom online intervjuu a u međuvremenu možete svratiti u tershouse u kojem coworkeri na svakodnevnom nivou prolaze kroz online intervjue te saznati još neki korisni savjet iz prve ruke.