Adna je dio tershouse zajednice nekih godinu i pol. Sjećam se kada se je prvi put upoznala kakav je dojam ostavila na mene; karizmatična, zanimljiva, jednostavna, posebna i skromna djevojka (u najboljem smislu te riječi). Naš odnos je počeo sa Adninim prijedlogom da mi pročita natalnu kartu “da vidimo šta ti se dešava”. Kroz ovaj intervju imam priliku da sa Adnom porazgovaram o stvarima kojih se nismo do sada doticale kao što su njeni početci u QA testingu, odluka da se baš time bavi, mijenjanje branši i ostalim related stvarima. 


Počinjem sa najkraćim i prema mišljenju mnogih, najkompleksnijim pitanjem, koje svi iz toliko različitih uglova odgovore, da ga počinjem sve više voljeti. “Ko je Adna?” -

kratko odgovara “Duboko pitanje. Adna je osoba koja želi da širi ljubav i sreću i osoba koja želi da pomaže drugima.” Na samom početku intervjua vraćamo se na njene početke u karijeri QA testera. Pitam je kada je baš odlučila da se želi time baviti i šta je bilo toliko privlačno u vezi sa ovim dijelom developmenta. “Na 5. godini fakulteta se odlučujem za QA testing zato što mi je svaki ostali dio developmenta bio poprilično odbojan. Privuklo me QA-u to što ja mogu dati approval za nešto.” Dok Adna nije došla u tershouse, ja sa svojim ograničenim poznavanjem IT svijeta i terminologije istog, nisam ni znala šta su QA-evi (jedino sam pod ovim akronimom znala za questions and answers :D)


Polazeći od sebe zamolila sam je, da za ovakvu raju kao ja - koji su dummies za IT svijet, objasni laički šta radi QA tester i koliko je bitan u ostatku developmenta nekog proizvoda. Adna mi objašnjava da je njena uloga jako značajna, “postoji development team koji razdrađuje novi feature, ja dobijem što su oni napravili, testiram to…u testnom okruženju, vidim da li prolazi  kroz neke case-ove, i onda vidim da li ispravno radi i da li se može slati na produkciju.” Također dodaje da ukoliko ona “pusti” nešto što nije spremno za produkciju posljedice mogu biti poprilično velike ali kako ona zaključuje “čovjeku uvijek nešto može promaći tako da je zadnje testiranje uvijek jako bitno”.Adna trenutno radi za betastudio koji se bavi venture buildingom i koja je kćerka firma tershouse-a. Međutim Adna nije uvijek bila dio IT svijeta; ona je do ne toliko davno radila u banci kao QA tester. Pitam je zašto se odlučila za promjenu branše i kako bi uporedila bankarski svijet sa IT-em. “Moje iskustvo u banci je bilo takvo da sma izgradila svoje ja, naučila sam mnogo stvari, naučila sam raditi po P.S.-u, mada sam inače takva po prirodi. Najveći kontrast između IT svijeta i banke jeste to što postoji neka sloboda koja sada imam, sve i da nešto pukne neće ništa radikalno propasti i to što mogu raditi sa mladim ljudima.”“Nema publike koju trebam da zadivim, postojim samo ja. Postoji Adna od prije 10 godina i  postoji Adna za 10 godina. Sama sam sebi najveći konkurent i kritičar.” 


Pored QA testinga Adna je u betastudiu i Project Manager (PM - jedini akronim koji sam znala dok nisam ušla u IT svijet jeste bio Prime Minister jer sam ja dijete političkih nauka, sooo…..). Pitam Adnu u kojoj ulozi više uživa da li kao PM ili QA tester. “PM defintivno, jer znam u svakom momentu šta ko radi, u svakom momentu šta je sa svakim feature-om. Ta direktna komunikacija sa developerima mi je dosta pomogla u poslu, jer mislim da developeri mogu da mi kažu dikretno štaa se dešava i ja to razumijem i pokušam uvijek da ih izvučem kod product owners-a i to mi se sviđa što mi ljudi vjeruju” (ono što indirektno pokušava ovdje da nam kaže jeste da je control freak koji voli autoritet). Pitam ja Adnu da li uživa da bude autoritativna i da li joj ta uloga karakterno prirodno pada. “Snalazim se odlično s tim, kroz svoj život sam se tome morala naučiti i mislim da će mi ta uloga vremenom još bolje ležati. Autorit i kontrola su nešto što mi definitivno leži”. Ne mogu da je ne pitam za porijeklo njenog interesovanje za astrologiju, jer to je bila naša prva tačka kontakta. Naš zajednički scorpio rising i ostali astrološki marifetluci kojima me je kasnije podučila. Smije se svojim prelijepim širokim hollywoodskim osmijehom (fkt ne pretjerujem) i počinje “sa 12 godina sam prvi put zavirila u taj svijet…Bilo mi je znaimljivo gledati u zvijezde, upratila sam par nekih stvari, kako se koji znak ponaša, sve je to interesantno. Ali sada već mogu da ocjenim neke stvari na osnovu astrologije, koja je prezniamljiva. Ono što mene zanima najviše su zvijezde, njihove postavke, planete i kako to utiče na svjetski poredak i na osnovu toga se može mnogo stvari vijdeti. Postoji izreka da je razlika između milijardera i milionera ta što milijarderi imaju lične astrologe.”


Za kraju pitanje koje mi je drugo po redu njadraže iza “ko je…” a to je životni moto. Volim na prepad čuti neku mudrost ali i po neku zaboravljenu floskulu. “Nema publike koju trebam da zadivim, postojim samo ja. Postoji Adna od prije 10 godina i  postoji Adna za 10 godina. Sama sam sebi najveći konkurent i kritičar.”