Kako sam znala da je internship uspješno prošao? Tako što sam od samog početka imala zamisao o tome koji su moji ciljevi, te šta želim postići tokom trajanja prakse. Imala sam sreću da su se moji ciljevi poklapali sa ciljevima kompanije, kao i mog mentora. A najbitnije od svega, rezultati su u mom slučaju bili daleko bolji od ciljevaPraksa u brzorastućoj mladoj kompaniji iz željene oblasti je samo po sebi uspjeh. Mogućnost da se pronađem u prvom pravom radnom okruženju sa sobom nosi i izazove, ali i strahove. Međutim, moje brige su brzo nestale kada sam se upoznala sa svojom mentoricom Ivonom Narančić, koja je tada postala lice inspiracije i ohrabrenja.


Evo nekoliko ključnih načina na koje je njeno mentorstvo duboko uticalo na moje iskustvo u praksi:


Nesebično dijeljenje znanja 

Mentori uglavnom posjeduju bogato iskustvo i stručnost u svojim oblastima. Problemi nastaju ako znanje čuvaju za sebe ili nisu u stanju da ga prenesu. U mom slučaju, Ivona je spremno i nesebično podijelila svoje znanje i pružila pomoć da se krećem kroz projekate, dajući jasne upute, dijeleći najbolje prakse i nudeći vrijedne uvide. To ne samo da je poboljšalo kvalitet mog rada, već me je i naučilo osnovnim vještinama koje se ne mogu naučiti iz udžbenika.


Podrška i ohrabrenje

Jedan od najznačajnijih aspekata uloge mentora je podrška i vjera u sposobnosti interna. U tershouse, god sam se suočila sa nekim izazovima ili preprekama, mentor je tu da me ohrabri i podsjeti na moj potencijal. Podrška je osnov za sigurno i motivirajuće okruženje u kojem sam se uvijek osjećala spremnom da preuzimam rizike, postavljam pitanja i učim iz svojih grešaka. 


Nismo svi isti - personalizirani razvoj 

Mentor nam može pomoći jedino ako prepozna individualne snage i slabosti. Moja mentorica je prilagodila sve smjernice tako da odgovaraju mojim specifičnim potrebama. Bit je u prepoznavanju područja interesovanja i pružanju prilika da ih dalje istražujemo. Na taj način, u tershouse-u nije samo potaknut moj lični rast, već sam dobila i priliku da otkrijem nove strasti i potencijale u sebi.Nevena Lučić i Ivona Narančić


Networking

Networking je sam po sebi stub poslovnog svijeta, no nije uvijek lagano učiniti prve korake u upoznavanju. Ivona je kao mentorica odigrala ključnu ulogu u upoznavanju sa raznim profesionalcima unutar coworking prostora, pa i šire. Kroz ta poznanstva, slekla sam sam vrijedne uvide u različite uloge, trendove u industriji i potencijalne karijerne puteve, proširujući svoje vidike. 


Redovna komunikacija

Bez redovne komunkacije nema ni uspjeha! Najbolja stvar koju mentor može uraditi za vas jeste održavanje redovnih sastanaka gdje daje svoj feedback, prijedloge za dalje korake i ukazivanje na domene koje se mogu unaprijediti. 


Tim

Nezaostavna stavka, tim - koji osim mentora ima veliki utjecaj na doživljaj radnog prostora, ali i cjelokupni internship. Članovi tima, iako nemaju direktu odgoovrnost nalik mentorskoj, mogu kvalitetno doprinijeti radu i napredovanju internshipa. 


Rast je lakši ako pored sebe imate nekoga ko vjeruje u vaše sposobnosti, ko pruža smjernice prilagođene vašim ciljevima i interesima. Na mom putu, Ivona je postala pouzdani saveznik, neko ko me ohrabrio da izađem iz svoje zone komfora, rizikujem i učim iz uspjeha i neuspjeha. Sjajno mentorstvo u kombinaciji sa mojim trudom i otvorenošću za učenje me je dovelo do toga da sam nakon internshipa postala dio tershouse tima; i to u ulozi Community managera! 


Ukoliko još niste imali priliku za svoj internship možda je vrijeme da svratite u tershouse i raspitate se u našoj zajednici za različite vrste mentorskih i internship programa u jednoj od mnogobrojnih firmi koje su dio naše zajednice. Svi smo počeli nekada negdje, neka tershouse bude mjesto početka tvoje karijere!


Tekst napisala: Nevena Lučić, Community managerica u tershouse-u