Dakle konačno si se dokazao na poslu kojeg radiš na daljinu; možeš raditi odakle god poželiš i počeo si se nazivati digitalnim nomadom. Ali, nije to baš onako kako izgleda; iako su svi digitalni nomadi ‘remote workers’ nisu svi ‘remote workers’ digitalni nomadi. 

Međutim, ako ti posao to dozvoljava i ako si spreman/na na promjenu, onda bi mogao/la postati digitalni nomad koji može raditi sa bilo koje lokacije na svijetu. 

Hajmo početi sa osnovama. U nastavku možeš pročitati kratku listu pitanja koje ti mogu pomoći da shvatiš razliku između digitalnih nomada i ‘remote workers-a’.

Jesi li ti digitalni nomad? 

- Da li tvoj posao zahtjeva da budeš na određenoj lokaciji sve vrijeme/ većinu vremena?

- Da li tvoj posao zahtjeva da radiš po određenoj remenskoj zoni?

- Da li se redovno moraš sastajati sa ljudima uživo?

- Da ali bi ti predstavljalo poteškoću često mijenjati prebivalište i imati vrlo malo stvari?

- Da li možeš raditi sa bilo koje lokacije sve dok ima wifi konekcije (aerodromi, kafei, autobuske stanice, hoteli…)?

- Da li imaš poštansko sanduče koje ti može proslijediti poštu bez obzira na to gdje si?

- Da li koristiš svaku priliku da posjetiš nova mjesta?

- Možeš li raditi izvan regularnih radnog vremena?

Ako odgovoriš sa ‘da’ na bilo koja3 od ovih pitanja, postoji šansa da nisi digitalni nomad. Ako si odgovorio/la sa ‘da’ na pitanja 4 i 8 onda se možeš sa punim pravom nazvati digitalnim nomadom.


Digitalni nomadi vs. ‘remote workers’

Dakle, koja je razlika između digitalnih nomada i ‘remote workers’? Zapravo je prilično jednostavno.

Prvi su, kao što ime implicira, nomadske prirode, što znači da se sele od mjesta do mjesta kad god im se prohtije, kad god im mjesto i hrana dosade, kad god im nedostaje jezik kojim mogu govoriti, ili kad god otkriju novo mjesto koje bi htjeli istražiti. Drugim riječima, stalno su motivirani žudnjom za lutanjem.

Neki digitalni nomadi također biraju živjeti na određenim mjestima jer je to jeftinije nego živjeti kod kuće ili na bilo kojem mjestu.

‘Remote workers’ s druge strane, teže ostati na jednom određenom mjestu, bilo zato što im posao ne dopušta toliko putovanja, zato što im je udobno tamo gdje jesu ili zato što su vezani za jedno mjesto iz bilo kojih drugih razloga. Vi ste ‘remote worker’ kada vam vaša firma dopušta da radite izvan njenih ureda ili sjedišta, ali umjesto da putujete, obično radite od kuće, iz svog omiljenog kafića ili lokalnog coworking prostora.


Prednosti rada na daljinu i digitalnog nomadizma

-Ako želite, dolazite na posao tokom svojih najproduktivnijih sati i u okruženje po vašem izboru

-Nema dugih putovanja na posao 

-Bolja ravnoteža između poslovnog i privatnog života

-Nema ‘kancelarijske’ drame

-Poboljšano zdravlje

-Povećano zadovoljstvo poslom

-Manje stresa


Stil života i ograničenja digitalnih nomada

Biti digitalni nomad prilično je nevjerojatno. Možete putovati i otkrivati nova mjesta, živite život prema vlastitim uslovima, slobodni ste biti inspirirani novim okruženjima, možete izbjeći zime ako želite (juhu!), možete imati koliko god želite odmora, možete uštedjeti novac (to jest, ako odaberete mjesto koje je jeftinije u poređenju s vašim rodnim gradom), možete naučiti novi jezik— i lista se nastavlja.

Međutim, nije sve sjajno i ovaj stil života definitivno nije prikladan za svakoga. Neki od nas ne mogu stalno mijenjati mjesto  prebivališta i trebamo vlastiti privatni prostor (i kupaonicu). Brojne su prednosti digitalnog nomadstva, ali, kao i sve u životu, ima dosta nedostataka.

Biti digitalni nomad znači da ćete puno vremena provoditi sami i daleko od porodice i voljenih osoba, što može dovesti do osjećaja usamljenosti. Također provodite vrijeme u prostorima koji nisu vaši, susrećući ljude koje ćete upoznati samo površno. Ovisno o tome kamo putujete, možda ćete imati poteškoća u komunikaciji s drugima zbog jezičnih i kulturnih barijera.

Posljednja napomena: suprotno onome što društveni mediji žele da mislite, digitalni nomadi ne rade s plaže. Obično rade iz svojih stanova ili coworking prostora. Dakle, kada ste digitalni nomad, nije sve u putovanju i zabavi i ponekad završite tako da većinu dana provedete u hotelu umjesto da hodate okolo.

To, međutim, ne znači da digitalnom nomadstvu ne biste trebali dati priliku. Odnosno, ako može dobiti priliku. Još uvijek postoji mnogo tvrtki s politikama koje ograničavaju ljude da rade u različitim vremenskim zonama ili geografskim lokacijama.

Međutim, ako vam vaša firma ili vaš posao ne omogućuju da budete digitalni nomad, rad na daljinu je sam po sebi prilično dobra stvar, pogotovo ako volite provoditi vrijeme s porodicom i voljenima, ako ste tip osobe kojoj je potrebno fiksno mjesto da se usidri, ili ako se već osjećate kao da imate svoj lični raj kod kuće.


Još uvijek osjećate želju za putovanjem?

Ako se, nakon što ovo pročitate, želite okušati kao digitalni nomad na duće vrijeme, evo nekoliko koraka koje biste mogli slijediti.

1. Zeleno svjetlo iz svoje firme. Ako radite za firmu koja vam omogućuje rad na daljinu, ali zahtijeva da budete u blizini za određene događaje, sastanke, vremenske zone, razgovarajte sa svojim nadređenim o tome da vam omogući veću fleksibilnost posla. Ako, umjesto toga, vodite vlastitu firmu ili ste freelancer... što ste do sada čekali?

2. Dovedite svoje poslove u red. Ako iznajmljujete stan/kuću, pobrinite se da bez problema raskinete ugovor o najmu. Ako posjedujete svoj dom, razmislite o najmu kako biste smanjili svoje stalne troškove. Ako posjedujete automobil, poželjet ćete ga prodati, a također svakako poništite osiguranje. Finansijski gledano, pobrinite se da imate dovoljno ušteđevine, da se vaša kreditna kartica može koristiti u inozemstvu, da imate putno i zdravstveno osiguranje u inozemstvu te provjerite omogućuje li vaš bankovni račun primanje međunarodnih transfera.

3. Putovnica i vize. Provjerite vrijedi li vaša putovnica još najmanje šest mjeseci. Ovisno o mjestima na koja ćete ići, trebate provjeriti zahtjeve za vizu i radne dozvole. Kada putujete, poželjet ćete putovati što je moguće lakši, stoga ponesite samo ono što vam je stvarno potrebno.

4. Investirajte u pravu tehnologiju. Kao digitalni nomad, uvijek ćete raditi u pokretu. Provjerite imate li računar koji radi (osobito lagano), pobrinite se da imate dobre slušalice i uložite u otključan telefon kako biste mogli kupiti sim kartice gdje god idete.

5. Istraživanje. Na kraju, ali ne manje važno, istražite sve svoje destinacije prije kupnje karte. Imajte na umu da ćete htjeti otići negdje gdje postoji pouzdana internetska veza, inače nećete moći učinkovito raditi. Kada birate destinaciju, uzmite u obzir jezik, vrijeme, kulturu, hranu itd.

Na kraju, sve se svodi na životne sklonosti i fleksibilnost vašeg posla. Probao sam biti digitalni nomad i izdržao oko godinu dana prije nego što sam se počeo osjećati iscrpljeno i rasijano, što me nagnalo da kupim stan, ponovno upišem školu i skrasim se. Mudrim riječima Shanie Twain: "Bilo je dobro dok je trajalo, ali sada je to iza mene."


Tekst preuzet sa: http://newworker.co/mag/the-difference-between-digital-nomads-and-remote-workers/