- Svi koji ste u potrazi za poslom budite na oprezu: sve što objavljujete online je vidljivo za

vašeg trenutnog ili budućeg poslodavca, koji/a to može iskoristiti za donošenje odluke

- 74% poslodavaca kažu da koriste društvene mreže da bi napravili procjenu kandidata

- Društvene mreže mogu biti mač sa dvije oštrice; mada mogu povećati vašu šansu za pronalaskom posla isto tako je mogu ugroziti 

Iskusne osobe koje traže posao već dugo znaju da neke firme prije zapošljavanja pregledaju društvene mreže, ali to više nisu samo neke. Društveni mediji postali su ključna komponenta procesa procjene potencijalnih zaposlenika u mnogim organizacijama.

Prema nedavnoj anketi poslodavaca koju je proveo ResumeBuilder, nevjerojatnih 83% poslodavaca u Sjedinjenim Državama koriste Facebook za provjeru kandidata za posao. I to nije sve; Instagram (50%), Twitter (31%) i TikTok (24%) također se koriste kako bi se utvrdilo odgovaraju li kandidati njihovoj organizaciji.


Ključni rezultati ankete:

74% poslodavaca kaže da koristi društvene mreže za provjeru kandidata

Sveukupno 68% poslodavaca kaže da koriste društvene medije kako bi pronašli odgovore na nezakonita pitanja na razgovorima

85% onih koji provjeravaju putem društvenih mreža odustali su od kandidata zahvaljujući dobivenim informacijama.


Što poslodavci tačno traže na društvenim mrežama?

Uglavnom se žele uvjeriti da se kandidat dobro uklapa u kulturu firme (55%), ali također su u potrazi za ilegalnim aktivnostima (45%), pokušavajući zadovoljiti svoju znatiželju (34%) i vidjeti hoće li kandidat ulaže u svoju karijeru (29%).

Većina (57%) menadžera za zapošljavanje koji koriste društvene medije kao dio procesa ocjenjivanja kaže da gledaju društvene mreže kandidata prije intervjua, dok 43% kaže da ih obično gledaju nakon intervjua. Jasno je da poslodavci ozbiljno shvaćaju prisutnost na društvenim mrežama, budući da je 85% onih koji provjeravaju putem društvenih mreža odustalo od kandidata zahvaljujući dobivenim informacijama.

Ukratko, kada razmišljate o poslu, važno je zapamtiti moć društvenih medija - stoga se pobrinite da stojite iza svega što postavite online.

Glavna savjetnica za karijeru u firmi Resume Builder, Stacie Haller, rekla je za Allwork.Space: „Ova anketa pokazuje da kad poslodavci žele saznati informacije koje nisu uobičajene ili zakonske tokom procesa zapošljavanja, postoji kohortna skupina koja će koristiti druge načine prikupljanja informacija i potom sudjelovati u procesu provjere.”

"Ono što vidimo je da su zastarjeli neki od načina kako su poslodavci ranije to činili poznati kao backdoor reference, kada dopru do drugih ljudi i pitaju za osobu, a da osoba s kojom se razgovara ne sazna", dodala je. “Pojava društvenih medija učinila je ovo prevladavajućim i nažalost mnogo lakšim za ovu skupinu. Važno je da svaki sadašnji ili budući kandidat za posao razumije da se njihovi društveni mediji mogu koristiti za provjeru kada traže novu poziciju.”


Poslodavci: Primite na znanje slijedeće

Društveni mediji mogu otkriti zaštićene karakteristike kao što su rasa, seksualna orijentacija, nacionalna skupina, vjera, invaliditet i druge koje možda nisu vidljive u CVu. Ako poslodavac koristi ove informacije kako bi utjecao na njihovu odluku o zapošljavanju, mogao bi biti odgovoran za diskriminaciju.

Od poslodavaca koji priznaju da gledaju naloge kandidata na društvenim mrežama, 38% ponekad zaviri kako bi dobili detalje koji se ne mogu pitati na intervjuu. 24% rijetko istražuje na ovaj način, a 22% nikada. Neki od zabranjenih podataka koje pokušavaju otkriti uključuju dob (37%), političke stavove (26%), rodni identitet (19%), bračni status (19%), rasu/etničku pripadnost (17%), status invaliditeta (17%), seksualnu orijentaciju (11%), religiju (11%) i status trudnoće (9%).


Zaposlenici: Budite oprezni

Imajte na umu ako tražite posao: sve što objavite javno može vidjeti potencijalni ili trenutni poslodavac, koji to čak može iskoristiti za donošenje odluka o zapošljavanju. Najsigurnija opcija je zadržati privatnost svojih računa, ali ako se osjećate diskriminiranim u procesu zapošljavanja, mudro je potražiti pravni savjet.

Evo nekoliko dobrih savjeta u vezi sa društvenim mrežama za one koji traže posao ali i sadašnje zaposlenike:

U digitalnom dobu, održavanje profesionalne online prisutnosti ključno je, possebno kada je u pitanju traženje posla.

Platforme društvenih mreža mogu biti mač sa dvije oštrice; dok mogu povećati vaše šanse za pronalaženje posla, mogu ih i ugroziti ako se njima ne upravlja na odgovarajući način. Kako biste zaštitili svoju karijeru, bitno je pregledati i prilagoditi svoje postavke privatnosti na platformama društvenih medija. To uključuje provjeru ko može vidjeti vaše objave, šta drugi vide na vašem profilu, ažuriranje vaše liste prijatelja, ograničavanje pristupa iz aplikacija trećih strana, provjeru vaših postavki dijeljenja lokacije i razmatranje onoga što je u vašem profilu i što dijelite.

Također se preporučuje redovno praćenje i čišćenje vaše virtualne prisutnosti. Kada objavljujete na društvenim mrežama, uvijek dobro razmislite. Održavajte ton poštovanja i odvojite privatne i profesionalne naloge gdje je to moguće. Neprikladne profilne slike, loša gramatika, neukusni komentari i negativni stavovi o vašoj firmi mogu negativno utjecati na vaše izglede za zapošljavanje. Kako biste poboljšali svoje šanse za buduće zaposlenje, koristite društvene medije kako biste pokazali svoju osobnost, profesionalizam, komunikacijske vještine, interese, kreativnost i reference.

Međutim, imajte na umu da poslodavci mogu koristiti ove platforme kao neformalnu provjeru vašeg ‘backgrounda’, stoga osigurajte da je vaša internetska osobnost u skladu s vašim profesionalnim imidžom.


Što se tiče specifičnih platformi, Instagram, kao izrazito vizuelna platforma, zahtijeva pažljiv odabir slika i videa. Twitter je, osim ako nije postavljen kao privatan, vidljiv svima — uključujući potencijalne poslodavce. Facebook, koji se često smatra sigurnijim, još uvijek zahtijeva svjesnost oko toga što korisnici objavljuju na vašem zidu ili vas označavaju. TikTok, brzo rastuća platforma, može poslodavcima dati dojam tko ste, ali sadržaj treba ostati prikladan i profesionalan.

Iako društveni mediji mogu biti moćan alat za predstavljanje vaših vještina i osobnosti potencijalnim poslodavcima, ključno je pažljivo upravljati svojom prisutnošću na mreži kako biste izbjegli bilo kakve negativne utjecaje na svoje izglede za karijeru.Preuzeto sa: 

https://allwork.space/2023/08/be-careful-what-you-post-online-7-in-10-hiring-managers-are-watching/