Dosta nas millenials-a na pomen Gen Z prevrće očima i smatra ih razmaženom dječurlijom. Međutim odakle ovoliki generacijski jaz između ove dvije dobne kategorije i šta istraživanja kažu kakva je to zaista generacija Z?


Mislioci poput Augusta Comte-a tvrdili su da je generacijska promjena pokretač društvenih promjena. Trenutno na svijetu živi 10 različitih generacija. Prema sociolozima osobe rođene u određenim periodima pokazuju zajedničke karakteristike koje su oblikovane historijskim okolnostima u kojim su rođeni. Tako su npr. osobe rođene od 1946-1964 tkz. baby boomeri nakon kojih slijedi generacija X (osobe rođene između 1965-1980, koje slijeduju generacija Y ili milenijalci rođeni  između 1981-1995, generacija Z i najnovija generacija koja je rođena iza 2010. a to je generacija Alpha. 


Naravno svaka generacija sadrži jedinke koje imaju različite interese, šablone ponašanja, planove za budućnost, svjetonazore itd. ali postoje ipak neke zajedničke karakteristike koje povezuju sociološki utvrđene generacije. Za generaciju Z to je činjenica da su skoro stalno online i da sve završavaju ovim putem, od kupovine, upoznavanja prijatelja i partnera, rada, baš sve.

Oni su ‘Neki novi klinci’ našeg doba. Klinci koji se po mnogo čemu razlikuju od njihovih prethodnika ‘millenialsa’ koji i dalje cijene boravke u prirodi, biblioteke, kina, odlaske u goste više od TikToka, K-popa i reelsa. Govorimo o jednoj vrlo osvještenoj ali po istraživanjima izoliranoj i nesretnoj generaciji. Oni se vode kao prva digitalna generacija jer su odrasli sa tabletima i telefonima u rukama i životi su im od najranije dobi vezani za računare i mobitele. Oni su generacija Z ili Zoomersi! 


Opsjednuti su društvenim mrežama, klimatskim promjenama i borbom za lična prava. Po mnogima su umišljeni i svojeglavi i diktiraju novi svjetski poredak u svakom smislu. 

Generacija Z nije generacija Facebooka. To je generacija bržih mreža i formata kao što su Instagram, TikTok, Youtube shorts-a gdje se video i prenos informacija sve više skraćuje, a samim tim opada i raspon pažnje, zbog čega su ove generacije puno više nestrpljive i nervozne nego njihovi prethodnici, pokazuju istraživanja.


Ono što ih povezuje jeste što imaju jaku moć prosuđivanja i kritičkog razmišljanja, zbog čega su većinski bezrezervni individualci koje nije strah ići protiv sistema, države, religije itd. 


Koliko god se zalažu za zdravu planetu, reciklažu i podržavaju i rado nose second-hand i vintage stvari toliko su i opsjedunuti modom i novim trendovima pa su im omiljeni brandovi Shein i Zara, koji toliko brzo mijenjaju modne trendove i izbacuju nove stvari više nego što prosječni Gen Z-er može objaviti story-a dnevno. VIzuelni identite im je jako bitan jer kroz njega izražavaju svoju individualnost za koju se mnogo zalažu i koja je jedna od glavnih vrijednosti ove generacije.

Na njihov generacijski identitet su uticale nimalo zavidne globalne okolnosti među kojima su klimatske promjene, teroristički napadi, globalna finansijska kriza, COVID 19 itd.


Međutim istraživanja pokazuju koliko god djelovali sveojeglavo Zoomersi su također jako oprezni i proračunati, te je među ovim generacijama najmanje neplanskih tinejdžerskih trudnoća, imaju bolji odnos prema zdravlju (manja stopa smrti uslijed predoziranja i zloupotrebe alkohola), ozbiljnije shvataju edukaciju (istraživanja pokazuju da mnogo manje Gen Z-ersa napušta škole nego što je to slučaj sa milenilasima bio) i savjesnije koriste novac. 


Kada govorimo o njihovom savjesnom ponašanju ne možemo da ne spomenemo predstavnicu aktivista Gen Z, a to je Greta Thunberg koja je već sa 18 godina držala govore koji su promjenili globalnu osvještenost o klimatskim promjenama. Zoomersi se vode u potpunosti onom krilaticom “acta non verba”; te su spremni da zaista mijenjaju stvari a ne da pričaju o promjenama. Vrlo su poduzetni i svjesni da ona “na mladima svijet ostaje” nije isprazna floskula.